stopbord op landgoed

Wat is een stoploss?

Een veel gehoorde term bij het traden is de stoploss, maar wat is een stoploss? Een stoploss is

De inhoud van deze trendanalyse cryptocurrency week 41 is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en bevat pertinent geen advies. Handelen in cryptocurrencies of andere beleggingsproducten brengen risico’s mee. Vraag er naar bij uw beleggingsadviseur. #disclaimer

Een veel gehoorde term bij het traden is de stoploss, maar wat is een stoploss? Een stoploss is een van de belangrijkste handelingen die je moet doen zodra je gaat traden. Het is niet zo zeer de vraag of je een stoploss plaatst, maar waar je hem plaatst.

Een stoploss is een een order die je opgeeft in het systeem waarmee jij handelt die automatisch geplaatst wordt op het moment dat de koers de prijs bereikt die je bij het plaatsen van je stoploss opgeeft. Stel je gaat long in Bitcoin en in jouw technische analyse heb jij bepaald dat als de koers van Bitcoin onder de prijs van $7525 komt, dat de markt de kant op gaat die jij niet wilt. Je plaatst dan, direct nadat je long bent gegaan, een stop limit order op bijvoorbeeld $7524 / $7514.

De stop limit order

De stoploss die ik altijd gebruik is de stop limit order. Bij een stop limit order geef je altijd twee bedragen op, stop prijs en de limiet prijs. De limiet prijs is de zogenaamde limit order prijs en de stop prijs bepaald het moment dat jouw order automatisch geplaatst wordt.

wat is een stoploss - plaatje van een stop limit order op Coinigy

 

Waarom doen we dit zo?

Punt een, jouw order is op deze manier niet zichtbaar in de orderboeken op de exchange waar jij handelt, maar wordt pas geplaatst op het moment dat de koers de prijs bereikt die jij hebt opgegeven als stop prijs.

Punt 2, de reden dat je twee prijzen opgeeft is om een sterke koersdaling enigszins op te vangen. Als de prijs binnen twee minuten daalt van van $7530 naar $7520 en jij hebt alleen een limit order geplaatst op $7524 (of een stop limit order waarbij je $7524 opgeeft voor zowel de stop prijs als de limit prijs), dan schiet de koers door jouw stop heen. Op dat moment vraag jij te veel voor jouw Bitcoins, namelijk $7524 terwijl de prijs al op $7520 staat en blijf je dus zitten met de Bitcoins.

Hoe groot moet de ruimte tussen stop en limit zijn?

LET OP! Ook met het plaatsen van een stop limit oder waarbij je dus ruimte laat voor een snelle prijsdaling, kan de koers nog steeds sneller dalen dan dat jij jouw Bitcoins hebt verkocht. Bij het plaatsen van een stop limit order komt het neer op de ervaring van de trader.

    • Hoe snel zou de koers kunnen dalen van de asset waarin jij handelt?
    • Hoe hoog is het gemiddelde handelsvolume van deze asset? Dit is van belang om te bepalen of je doorgaans snel jouw asset kunt verkopen, of dat er wellicht enkele minuten tussen zit. Ik heb wel  meegemaakt dat het ruim 20 minuten duurde voordat ik mijn asset verkocht had, terwijl de prijs op de koers van mijn limit order bleef hangen.
    • Hoe groot laat je de ruimte tussen de stop prijs en de limit prijs? Als je uit veiligheid stelt, ik plaats mijn stopprijs 1 dollar onder de $7525, dus $7524, zoals in het hierboven gebruikte voorbeeld en je plaatst je limit order op $7490, dan verkoop je wellicht direct, maar ook met een veel groter verlies. De koers bereikt de $7490 misschien helemaal niet en dan heb jij het toch voor deze prijs verkocht.

Er zijn redenen om dit toch te doen. Stel de markt wordt bearish en je stapt het vliegtuig in voor een aantal uren. Je wilt het risico pertinent niet lopen dat dat je uit het vliegtuig stapt en constateert dat de prijs is gekelderd naar $6900 en jij zit nog met jouw stash aan Bitcoin.

Het plaatsen van de juiste stoploss vergt gewoon enorm veel ervaring. Daarom is het belangrijk dat je een compleet journaal bijhoud en regelmatig bestudeerd. Het is nooit een garantie dat de order die jij plaatst middels een stop limit ook sluit.

 

Pin It

Laat een reactie achter