wijzerbord bitcoin vraagtekens

Het Trade ABC – betekenis veelgebruikte termen

Hieronder vind je de betekenis van veelgebruikte termen uit de wereld van handelen en beleggen op alfabetische volgorde.

Hieronder vind je de betekenis van veelgebruikte termen uit de wereld van handelen en beleggen op alfabetische volgorde. De lijst wordt continue up-to-date gehouden. Klik Lees meer om de lijst te zien.


Asset

Een asset is een belegging of financieel product dat structureel geld oplevert (het tegenovergestelde van een liability, wat structureel geld kost). Bij het beleggen is een asset het product waarin je kunt handelen. Een aandeel, CFD, (crypto)valuta of een grondstof.


Candle Stick

Candle sticks zijn rechthoekige blokjes in een koersgrafiek van een beleggingsproduct. Elke candle stick staat voor een periode die kan variëren van enkele seconden tot een maand. Door de samenstelling van de candle sticks ziet u in één oogopslag wat er in die periode is gebeurd met de koers. Het lichaam van de candle stick is het dikke gedeelte. De bodem van het groene blokje laat zien wat de openingskoers is en het de bovenkant impliceert de slotkoers. Bij een rode candle stick is dit andersom. De dunne lijnen worden lonten genoemd. Met deze lijnen wordt de hoogste en de laagste koers van die periode aangegeven.


CDF

Is een Contract For Difference, een overeenkomst gebaseerd op de waarde van een bepaald product. Twee partijen spreken met elkaar af om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. Van sommige producten verwacht je een stijging in waarde (koopcontract), en van andere een daling (verkoopcontract). Wanneer je voorspelling uitkomt kan je daar rendement over behalen, ongeacht stijging of daling. Rendement kan dus zelfs behaald worden over assets die dalen in waarde! Dit maakt de CFD recessiebestendig.


Limit Order

Een limietorder (Engels: limit order) wil zeggen dat bij het opgeven van de order aan de broker er een limiet voor de prijs opgegeven wordt. Betreft het een kooporder, dan geeft de belegger aan wat de maximale prijs is die hij voor de effecten wil betalen. In tegenstelling tot de market order.


Long

Long gaan betekend dat je een asset koopt waarvan je verwacht dat de prijs zal stijgen en verkoopt als de prijs gestegen is.


Lot

Een lot is een maat om het aantal eenheden van een valuta aan te duiden. Een standaard lot is 100.000 eenheden van een valuta. Mini lot: 10.000, micro lot: 1.000 en nano lot: 100.


Market Order

Een marktorder (Engels: market order), ook wel een bestens order genoemd, is een order die uitgevoerd wordt tegen de op dat moment beste prijs. Je weet dus vooraf niet precies voor welke prijs je koopt of verkoopt. Dit in tegenstelling tot een limit order, waarbij je de maximum prijs opgeeft.


Pip

Percentage In Points (pip) is het kleinste percentage dat je kunt waarnemen, het laatste getal achter de komma. (bijvoorbeeld: 0,00000001)


Point en Figure (P&F)

Point en figure charts zijn grafieken gebaseerd op prijzen en negeert het volume. Deze grafieken hebben geen horizontale tijdslijn. Zodra de markt inactief wordt, stopt de grafiek en gaat pas weer verder wanneer er een prijsstijging of prijsdaling ontstaat. P&F grafieken worden gebruikt om support en resistance te ontdekken.


Risistance (weerstand)

Resistance is een hoog horizontaal niveau (het plafond) waar de prijs niet doorheen lijkt te kunnen breken.


Risk to Reward Ratio (R/R)

De risico-opbrengstverhouding meet hoeveel je potentiële winst is voor elke dollar (Bitcoin, Euro) die je riskeert. Een risk to reward van 1:3 betekent dat je $1 riskeert om mogelijk $3 te verdienen. Een risk to reward van 1:5 betekent dat je $1 riskeert om mogelijk $5 te verdienen. Een R/R van 1:1 is dus een slechte verhouding.


Short

Short gaan betekend dat je een asset verkoopt waarvan je verwacht dat de prijs zal dalen en terugkoopt als de prijs is gedaald. Doorgaans leen je het asset om short te gaan. De asset verkoop je vervolgens en koopt het terug voor een lagere prijs. Daarna betaal je de asset + kosten terug. Wat overblijft is winst.


Spread

Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs en winst voor de de broker. De spread wordt vaak aangeduid in ‘pips’.


Stop Limit Order

Is een stoploss waar bij je twee bedragen opgeeft.

1. de stop. Dat is de prijs waarop je wilt dat jouw order in de markt geplaatst wordt.

2. De limit order. Dat is de prijs waarvoor je de order in de markt zet.

Voorbeeld: bij Bitcoin long plaats je een stop limit order van $ 7524 / $7514. Jouw order staat niet in de order boeken van de exchange. Op het moment dat de koers daalt naar $7524, dan wordt jouw order om het door jouw opgegeven aantal Bitcoins te verkopen voor de prijs van $7514 automatisch geplaatst.


Stoploss

Een stoploss plaats je zodra je long of short gegaan bent. Het is een onderdeel van het risicomanagement. Door middel van het plaatsen van een stoploss probeer je het verlies te beperken wanneer de markt de andere kant op gaat dan dat je hebt voorzien.


Support

Support is een laag horizontaal niveau (de bodem) waar de prijs niet doorheen lijkt te kunnen breken.


Take profit

Is een vooraf vastgesteld prijstpunt waarop je jouw asset verkoopt, het ‘take profit point’. De verwachting is dat de asset na dit punt waarschijnlijk in waarde zal afnemen. Om geen rendement te verliezen verzeker je op deze wijze de winst.


The close

Is de sluitingsprijs, de laatste prijs voor het afsluiten van een bepaalde periode en wordt weergegeven door de bovenste lijn van het lichaam van een groene candlestick of de onderste lijn van een rode canclestick.


The high

Het hoogste punt van een bepaalde periode, bijvoorbeeld een dag, wordt the high (of the day) genoemd. Bij de technische analyse worden de voorgaande highs met elkaar vergeleken (previous highs)


The low

Het laagste punt van een bepaalde periode, bijvoorbeeld een dag, wordt the low (of the day) genoemd. Bij de technische analyse worden de voorgaande lows met elkaar vergeleken (previous lows)


The open

Is de openingsprijs, de eerste prijs bij het openen van een nieuwe bepaalde periode en wordt weergegeven in de onderste lijn van het lichaam van een groene candlestick of de bovenste lijn van het lichaam van een rode candlestick.


Ticker symbool

Is een combinatie van letters en cijfers die gebruikt wordt als unieke code voor een bepaalde asset. Voor de Euro is dat EUR, voor Apple inc. is dat APPL en voor de Bitcoin is dat BTC.


Trailing stoploss

Ten opzichte van de stoploss, die je vast zet op een prijs waarop je je asset minimaal wilt verkopen, is de trailing stoploss flexibel. De trailing stoploss verplaatst automatisch mee wanneer je winst hoger wordt.


Indien je nog een betekenis van een veelgebruikte term mist, laat dan hieronder een reactie achter alsjeblieft.

Pin It

Laat een reactie achter