schetsboek met trendlijn en staafdiagram

De trendlijn in een technische analyse II

Op het moment dat de trendlijn significant doorbroken is, zie je vaak dat deze trendlijn van rol wisselt.

De inhoud van dit artikel over de trendlijn in een technische analyse is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en bevat pertinent geen advies. Handelen in cryptocurrencies of andere beleggingsproducten brengen risico’s mee. Vraag er naar bij uw beleggingsadviseur. #disclaimer

Wijzigen van de rol van de trendlijn in een technisch analyse

Op het moment dat de trendlijn significant doorbroken is, zie je vaak dat deze trendlijn van rol wisselt. In eerste instantie kun je de opwaartse trendlijn zien als een supportlijn, die naar significante doorbraak wijzigt in een weerstandslijn. De neerwaartse trendlijn wijzigt dan van weerstandslijn naar supportlijn. Net als bij de horizontale weerstands- en supportlijnen gebeurt dit ook bij trendlijnen.

 

support trendlijn wordt weerstand

Support wordt weerstand

Het waaierprincipe bij een trendlijn

Wanneer een trendlijn in een technische analyse doorbroken is en er ontstaat een nieuwe trendlijn die ook doorbroken wordt, zou er een derde trendlijn kunnen ontstaan. Je ziet nu een waaier in de tekening van je technische analyse. Het waaierprincipe stelt dat wanneer de derde trendlijn uit een waaier wordt doorbroken dit een valide trend omkeringssignaal is. (trend reversal)

 

waaierprincipe met trendlijnen uitgetekend

Het waaierprincipe van drie trendlijnen

 

Waarom gebeurd dit bij de derde lijn? Opvallend is hoe vaak het getal 3 een belangrijke rol speelt in de technische analyse. Neem het het getal Pi (3,14). Naast de derde lijn van het waaierprincipe heeft de bull market en de bear market vaak drie belangrijke fases. De bekendste omkeerpatronen (reversal patterns), zoals de tripple top en head and shoulders. Er zijn drie trendclassificaties, te weten major, secundairy en minor. Er zijn ook drie trendrichtingen, opwaarts, neerwaarts en zijwaarts. Bij de vervolgpatronen (continuation patterns) zien we drie typen driehoeken: de symmetrical triangle, de ascending triangle en de descending triangle. Wat de reden dan ook is, het getal drie speelt een belangrijke rol in de technische analyse.

De helling van de trendlijn

Hoe steil een trendlijn is zegt ook iets over de kracht en betrouwbaarheid van de trendlijn in de technische analyse. Doorgaans is een trendlijn van ongeveer 45° (2) het meest betrouwbaar. Er zijn zelfs technisch analisten die gewoon een 45° lijn tekenen. Een te steil stijgende trendlijn (1) geeft meestal aan dat de stijging niet lang zal duren. Een trendlijn die te plat (3) is geeft aan dat de stijging te zwak is, wat de trendlijn onbetrouwbaar maakt.

 

afbeelding van drie trendlijnen

 

De trendlijn verplaatst zich, hoe ga je daarmee om?

Het kan nodig zijn om een trendlijn bij te stellen, als de trend vertraagd of versneld. Wanneer een opwaartse trendlijn doorbroken is kan het zijn dat er een tragere trendlijn getrokken moet worden.

 

trager wordende trend in een technische analyse

De nieuwe, tragere trend teken ik met een stippellijn

Het is ook mogelijk dat de trend sterker wordt en er een steilere trendlijn getrokken moet worden. Bij een versnelling van de trend kan het mogelijk zijn dat je meerdere malen een steilere trendlijn moet trekken. Als deze steilere trendlijn weer doorbroken wordt kan de originele trend weer intact zijn. Ik laat meestal de originele trend staat als doorgetrokken streep en de nieuwe, aangepaste trendlijnen teken ik als stippellijn.

versnellende trend in een technische analyse

De nieuwe versnellende trend teken ik met een stippellijn

 

De kanaallijn in een technische analyse

De kanaallijn, ook wel retourlijn genoemd, is de lijn die je trekt in de zelfde richting als de trendlijn, maar aan de andere kant van de candle sticks. Er ontstaat dan een kanaal (channel). Soms gaat de koers heen en weer tussen deze twee lijnen, zodat er een kanaal ontstaat. Wanneer de koers in een kanaal opwaarts is en op een gegeven moment de kanaallijn niet meer wordt gehaald, duid dit op een afzwakkende trend. Als daaropvolgend ook de trendlijn significant wordt doorbroken heb je twee indicaties van een afzwakkende of zelfs omkerende trend.

de trendlijn met een kanaallijn maakt het kanaal in een technische analyse

Een kanaal in de technische analyse

 

 

Wil je weten welke patronen het meest voorkomend zijn en hoe ik ze interpreteer? Klik dan snel op de oranje knop:

 Patronen

 

Verder leren?

Sluit je aan bij onze discord community. Leer, deel, motiveer en vraag!

Koop het boek Technical Analysis of the Financial Markets van John J. Murphy (engels) en lees gedetailleerd hoe de technische analyse in zijn werk gaat, stap voor stap.

 

Pin It

Laat een reactie achter