pijl van ijs omhoog

Continuatiepatronen en omkeerpatronen

Continuatiepatronen Een continuatiepatroon (voortgangspatronen, vervolgpatronen en voortzettingspatronen) geeft alleen maar aan dat zijwaartse prijsactie niets meer is dan een

De inhoud van dit artikel over continuatiepatronen en omkeerpatronen is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en bevat pertinent geen advies. Handelen in cryptocurrencies of andere beleggingsproducten brengen risico’s mee. Vraag er naar bij uw beleggingsadviseur. #disclaimer

Zoals eerder vermeld op deze website bestaan candle stick patronen uit een reeks candle sticks achter elkaar geplaatst zodat zij een patroon vormen. Er zijn twee type patronen, te weten continuatiepatronen en omkeerpatronen (continuation and reversal patterns).

De vijf meest gebruikte omkeerpatronen zijn: de head and shoulders, tripple tops en bottoms, double tops en bottoms, spike (of V) tops en bottoms en het rounding (of saucer) patroon. Onder de continuatiepatronen zal ik in ieder geval de triangles, flags, pennants, wedges en rectangles beschrijven. Voor mij zeer waardevolle patronen die ik dagelijks in mijn technische analyse gebruik.

Continuatiepatronen

Een continuatiepatroon (voortgangspatronen, vervolgpatronen en voortzettingspatronen) geeft alleen maar aan dat zijwaartse prijsactie niets meer is dan een pauze in de huidige trend. De volgende beweging zal in de zelfde richting zijn als de trend die voorafging aan het patroon dat zich heeft gevormd. Dit in tegenstelling tot de omkeerpatronen. Een ander groot verschil tussen continuatiepatronen en omkeerpatronen is dat continuatiepatronen vaak korter van duur zijn. uiteraard zijn er altijd uitzonderingen.

Driehoeken zijn meestal continuatiepatronen, maar werken soms als omkeerpatronen. Hoewel driehoeken meestal als middellange termijn patronen worden beschouwd, ontstaan ze ze af en toe ook op langetermijngrafieken en krijgen ze een belangrijke betekenis aangaande de trend.

Omkeerpatronen

Er zijn een aantal belangrijke punten die ik in overweging neem voordat ik een omkeerpatroon gebruik in mijn technische analyse. Er dient een duidelijke trend aanwezig te zijn, anders valt er niks om te keren. Het eerste signaal van een omkerende trend is meestal het doorbreken van een belangrijke trendlijn. Vervolgens als er zich een omkeerpatroon vormt dan kunnen we stellen dat hoe groter het patroon, hoe groter de volgende beweging.

Patronen die zich vormen met toppen zijn meestal korter van duur en meer volatiel. Patronen die zich vormen met bodems duren doorgaans langer, maar minder volatiel. Bodems hebben vaak kleinere prijsverschillen en doen er langer over om zich te vormen. De meest voorkomende omkeerpatronen zijn de head en shoulders een de double top of bottom.

Volume

Het volume is een belangrijke bevestigende factor bij de voltooiing van een patroon. De voltooiing van elk patroon zou gepaard moeten gaan met een merkbare toename van het volume. In de vroege stadia van een trendomkering is volume echter niet zo belangrijk bij markttoppen. Markten hebben een gewoonte om naar beneden te vallen “door hun eigen gewicht”, zodra er een bearbeweging op gang komt. Uiteraard zie ik graag een toename van de handelsactiviteit (het volume) als de prijzen dalen, maar dit is niet kritisch.

Bij bodems is volume in mijn ogen absoluut noodzakelijk. Als het volume geen significante stijging vertoont tijdens de opwaartse prijsuitbraak, moet naar mijn mening het hele prijspatroon in twijfel worden getrokken.

Voorbeelden

Hieronder vind je op de meest eenvoudige manier de continuatiepatronen en omkeerpatronen met de koop en verkoopmomenten, zoals ik deze toepas. Bij deze tekeningen ben ik uitgegaan van een bullish market. Voor een bearish market gebruik ik dezelfde modellen, echter omgekeerd.

Alle meest gebruikte en belangrijke continuatie en omkeerpatronen handig op één pagina. Sla deze pagina op in je favorieten, zodat je deze tijdens het traden er makkelijk bij kunt pakken.

Continuatiepatronen uitgetekend

Continuatiepatroon bull flag

Bull Flag

Continuatiepatroon bull pennant

Bull Pennant

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuatiepatroon oplopende driehoek

Ascending Triangle

Continuatiepatroon symmetrische driehoek

Symetrical Triangle

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuatiepatroon measured move up

Measured Move Up

Continuatiepatroon 3 rising valleys

Three Rising Valleys

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuatiepatroon kop met oortje

Cup with Handle

Continuatiepatroon oplopende schelp

Ascending Scallop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omkeerpatronen

Omkeerpatroon head and shoulders bottoms

Head and Shoulders Bottoms

Omkeerpatroon dubbel bodems

Double Bottoms

 

 

 

 

 

 

 

 

Omkeerpatroon bodems rechthoek

Bottoms Rectangle

Omkeerpatroon diamant bodems

Diamond Bottoms

Pin It

Laat een reactie achter