7 tips om confirmation bias in trading te voorkomen en objectief te blijven

Illustratie van het concept confirmation bias en hoe dit tradingbeslissingen beïnvloedt.

Weet je zeker dat je gelijk hebt? Of vertelt je brein je wat je wilt horen?

Trading is een spel van statistieken, logica, en – laten we eerlijk zijn – een beetje geluk. Toch zijn er dagen dat je volledig overtuigd bent van je eigen gelijk, bewust of onbewust. “Deze trade gaat hoe dan ook goed uitpakken,” denk je. Maar wat als die overtuiging niets te maken heeft met de markt en alles met je eigen denkfouten? Confirmation bias in trading is een sluipmoordenaar die je beslissingen saboteert zonder dat je het doorhebt. En ja, dat gebeurt iedereen, ook mij, en daarom gebruik ik een vaste ochtendroutine en een second opinion layout in TradingView.

In deze blog leg ik uit wat confirmation bias in trading is, hoe het je trading beïnvloedt en hoe je deze valkuil kunt vermijden. Geen wollige verhalen, gewoon concrete voorbeelden en tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Wat is confirmation bias in trading?

Confirmation bias is simpel gezegd je hersenen die een trucje uithalen. Het is de neiging om informatie te zoeken en te interpreteren op een manier die je bestaande overtuigingen bevestigt. Als je ervan overtuigd bent dat een coin ’to the moon’ gaat, lees je alleen bullish analyses, kijk je naar charts die jouw idee bevestigen en negeer je alles wat niet in je straatje past.

Een voorbeeld uit het echte leven

Stel, je hebt een altcoin gekocht en denkt dat deze snel in waarde gaat verdubbelen. Wat doe je?

  • Je zoekt op YouTube naar video’s met titels als: “Why [Coin X] will skyrocket in 2024/2025.”
  • Je filtert op TradingView alleen de analyses met een bullish sentiment.
  • Je negeert bearish signalen, zoals een dalende RSI of een negatieve MACD-crossing.

Je brein haalt opgelucht adem: “Zie je wel, ik zit goed.” Maar in werkelijkheid heb je alleen jezelf overtuigd, niet de markt. De markt heeft namelijk lak aan wat jij denkt.

Hoe beïnvloedt confirmation bias je trading?

Confirmation bias in trading beïnvloedt je op meerdere manieren, en geen ervan helpt je om betere resultaten te halen. Hier zijn enkele veelvoorkomende valkuilen:

1. Je ziet wat je wilt zien

Je hebt een bepaald beeld in je hoofd van hoe een trade zal verlopen, en je hersenen filteren alles wat daar niet bij past. Een bearish patroon wordt genegeerd, terwijl een zwak bullish signaal ineens ‘het bewijs’ lijkt dat je analyse klopt.

2. Je blijft te lang in een slechte trade

Je overtuiging dat je gelijk hebt, zorgt ervoor dat je vastklampt aan verliezende trades. “De markt snapt het nog niet,” zeg je tegen jezelf. Maar ondertussen loopt je verlies op.

3. Je leert niet van je fouten

Door confirmation bias in trading zie je fouten als pech in plaats van als een kans om te leren. Je denkt: “Die trade mislukte omdat de markt irrationeel was,” in plaats van: “Ik miste een belangrijk bearish signaal.”

Hoe herken je confirmation bias in trading?

Grafische weergave van het vermijden van confirmation bias in trading.

Bewustwording is de eerste stap. Hier zijn een paar signalen dat je wellicht met confirmation bias in trading te maken hebt:

  • Je zoekt alleen naar analyses die jouw ideeën bevestigen.
  • Je voelt je ongemakkelijk bij tegengestelde meningen.
  • Je kunt niet uitleggen waarom je een bepaalde trade hebt geopend, behalve dat het “goed voelt.”

Probeer eens een kritische blik te werpen op je gedrag en stel jezelf de vraag: “Ben ik eerlijk tegen mezelf?” Dit kan confronterend zijn, maar het is cruciaal om beter te worden als trader.

Tips om confirmation bias in trading te vermijden

Ik ga hier wat dieper in op de tips die ik eerder gaf en voeg er een paar nieuwe toe. Deze strategieën helpen je om objectiever te blijven en betere beslissingen te nemen.

1. Zoek bewust naar tegengestelde meningen

Dit is misschien wel de moeilijkste tip om toe te passen. Niemand vindt het leuk om te horen dat ze fout zitten. Maar in trading kan het juist je redding zijn. Als je bullish bent, zoek dan bewust naar bearish analyses. Gebruik platforms zoals TradingView of CoinMarketCap om analyses te vinden die je overtuigingen uitdagen. Lees mijn blog artikel over de second opinion in crypto trading.

2. Werk met een checklist

Een checklist helpt je om emoties te minimaliseren en objectief te blijven. Stel een lijst samen van criteria waaraan een trade moet voldoen voordat je instapt. Voorbeeld:

Als een trade niet voldoet aan je checklist, open je hem gewoon niet. Punt.

Maak voor jezelf nu een checklist die je bij iedere trade doorneemt, voordat je hem neemt.

3. Maak gebruik van backtesting

Tools zoals TradingView bieden uitgebreide backtesting-mogelijkheden. Hiermee kun je je strategieën testen op historische data en zien of ze daadwerkelijk werken. Dit helpt je om te vertrouwen op data in plaats van op gevoel.

4. Noteer je fouten in een tradejournaal

Een tradejournaal is je beste vriend. Schrijf elke trade op, inclusief je reden voor het openen ervan, het resultaat, en wat je ervan hebt geleerd. Dit dwingt je om kritisch naar jezelf te kijken en confirmation bias te identificeren.

Een template van mijn tradejournaal zit bij de Basiscursus Crypto Traden die je vindt op de TradingDutch Trading Skills Academy.

5. Automatiseer waar mogelijk

Gebruik alerts op TradingView of platforms zoals ByBit om objectieve criteria in te stellen. Een alert gebaseerd op een duidelijke technische indicator is veel betrouwbaarder dan je onderbuikgevoel. Tenzij je een ervaren trader bent, maar een ervaren trader weet ook hoe z/hij moet waken voor confirmation bias in trading.

6. Oefen met ‘wat als’-scenario’s

Stel jezelf altijd de vraag: “Wat als ik fout zit?” Dit helpt je om realistischer naar de markt te kijken en je voor te bereiden op verschillende uitkomsten. Bijvoorbeeld:

  • Wat als de prijs 10% daalt?
  • Wat als het volume plotseling instort?
  • Wat als het project negatief nieuws krijgt?

Door meerdere scenario’s te overwegen, word je minder rigide in je denken.

7. Neem een stap terug

Soms is het beste wat je kunt doen… niets. Als je merkt dat je te veel in een bepaalde mindset zit, neem dan een pauze. Ga sporten, lees een boek, of doe iets anders wat je helpt om met een frisse blik terug te komen.

Praktijkvoorbeelden van objectief traden

Laten we deze tips eens toepassen op een paar fictieve situaties:

Voorbeeld 1: Bitcoin rally

Je ziet Bitcoin een sterke opwaartse beweging maken en denkt: “Dit is het moment om in te stappen.” Maar voordat je een market order plaatst, check je je checklist:

  • RSI is al overbought.
  • Het volume neemt af.
  • Er is een bearish divergentie zichtbaar.
    In plaats van in te stappen, wacht je op een pullback. De prijs corrigeert met 15%, en jij hebt je geld bespaard.

Voorbeeld 2: Altcoin hype

Je hoort van een vriend dat een obscure altcoin enorme potentie heeft. Je wilt meteen kopen, maar je besluit eerst onderzoek te doen op CoinMarketCap en CoinGlass. Wat blijkt? Het project heeft nauwelijks volume, en het team is anoniem. Je besluit niet in te stappen, en een week later blijkt het een pump-and-dump te zijn geweest.

Hoe blijf je consistent?

Consistentie is de sleutel tot succes in trading. Het gaat niet om één winstgevende trade, maar om het langetermijnresultaat. Confirmation bias kan dit proces flink verstoren. Door bewust routines en strategieën te implementeren die je objectiviteit waarborgen, kun je deze denkfout minimaliseren.

Je eerstvolgende stap nu:

Wil je meer leren over hoe je objectief blijft en consistent winstgevend kunt traden? Download mijn gratis ebook “Stressvrij traden voor gedreven ondernemers”. Hierin leer je niet alleen hoe je confirmation bias herkent en vermijdt, maar ook hoe je een solide basis legt voor succesvolle trades. Blijf jezelf trainen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven