De inhoud van dit artikel over candle stick patronen is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en bevat pertinent geen advies. Handelen in cryptocurrencies of andere beleggingsproducten brengen risico’s mee. Vraag er naar bij uw beleggingsadviseur. #disclaimer

In de uitleg over Candle Stick Patronen hieronder worden over het algemeen de Engelse termen gebruikt, omdat deze internationaal gebruikelijk zijn.

De basis candle stick

Candle Stick Patronen bestaan uit een reeks van candle sticks achter elkaar geplaatst waarvan elke candle stick voor een bepaalde tijdsduur staat. Bijvoorbeeld een week, een dag of een uur. De candle stick bestaat uit een body, een nose en een tale. De body is of open, of wit, of groen om aan te geven dat de koers op dat moment is gestegen. Is de candle stick dicht, zwart of rood, dan wil dat zeggen dat de koers op dat moment is gedaald.

benaming van de onderdelen uit de candle stick

De candle stick geeft de openingsprijs, de sluitingsprijs, de hoogste prijs en de laagste prijs weer in een specifiek tijdframe.

wat je kunt aflezen uit de candle stick

De Drie Trends

Een trend kan drie kanten op gaan. Opwaarts, neerwaarts en zijwaarts.

Dit is een voorbeeld van een opwaartse trend. Hogere pieken en hogere dieptepunten.

Candle Stick Patronen in opwaartse richting

Dit is een voorbeeld van een neerwaartse trend. Lagere pieken en lagere dieptepunten.

Candle Stick Patronen in neerwaartse richting

 

Dit is een voorbeeld van een zijwaartse trend. Ook wel trendloos genoemd.

Candle Stick Patronen in zijwaartse richting

Resistance en Support

In het Nederlands: weerstand en ondersteuning.

Weerstand in een opwaartse trend ontstaat wanneer de prijs blijft steken rond een bepaalde koers en niet verder stijgt. Ondersteuning in een opwaartse trend ontstaat wanneer de prijs niet onder een bepaalde koers komt, maar op een bepaald punt weer terug kaatst en weer stijgt. Precies op dat punt “bounced” de prijs. In onderstaande figuur bounced de prijs dus op punt 2 en 4.

Wat veel voorkomt in een opwaartse trend is dat weerstand veranderd in support. Daarmee wordt bedoeld dat koers rond de voorgaande weerstand hieronder te zien bij 1 verder op in de trend de koers is van de ondersteuning bij 4. Andersom is dat ook zo. De weerstand zit vaak rond de zelfde koers als de voorgaande ondersteuning.

weerstand en support bij Candle Stick Patronen in opwaartse richting

Weerstand en ondersteuning in een opwaartse trend

 

weerstand en support bij Candle Stick Patronen in neerwaartse richting

Weerstand en ondersteuning in een neerwaartse trend

Als de weerstand of ondersteuning doorbroken wordt. Met andere woorden, de prijs bounced niet op de supportlijn bij 4 op het eerste plaatje, maar breekt door support en gaan verder naar beneden. Dan is er sprake van een doorbroken trend.

Lees ook het vervolg artikel over weerstand en support. Klik op de oranje knop!

Weerstand en Support

Pin It

Laat een reactie achter