man achter beeldschermen

10 Stappen om te (Day)Traden in Crypto

Op 12 september 2019 is dit bericht aangepast. Het (Day)traden van cryptocurrency kan ongelooflijk winstgevend zijn voor mensen

Op 12 september 2019 is dit bericht aangepast.

Het (Day)traden van cryptocurrency kan ongelooflijk winstgevend zijn voor mensen die bereid zijn er werk van te maken en best practices te implementeren. Als je het goed doet heeft zou het zelfs je pensioenvoorziening kunnen zijn. Echter, het handelen in cryptocurrency is uitzonderlijk volatiel en is niet voor iedereen geschikt. Met een geschat uitvalspercentage van 95% van de (day)traders, komen de potentiël mogelijk te behalen winsten te tezamen met het potentieel mogelijk te behalen extreme verliezen. Hoewel je heel snel veel geld kunt verdienen, betekent dit dat u ook in korte tijd heel veel kunt verliezen.

Zou (day)trading cryptocurrency geschikt voor jou kunnen zijn? Ga er voor en leer hoe het werkt en leer jezelf over de risico’s evenals de beste en verschillende methoden om succesvol te handelen, voordat je een beslissing neemt en direct overgaat naar de praktijk.

Wat is Day Trading Cryptocurrency

Young trader is sitting in home at table, working on tablet with graphs,diagrams on monitor. Crypto currencies, trader using tablet and computers.

Handelen is het kopen van een product om het vervolgens te verkopen en winst te maken. Of het nu de aandelenmarkt of cryptocurrency is of vastgoed of wat dan ook, het doel van het kopen van een product is hetzelfde: winst maken door het simpelweg te verkopen voor meer waarde dan wat je ervoor hebt betaald, of terugkopen voor minder waarde dan je het voor hebt gekocht (short gaan). Het belangrijkste verschil tussen de handel in cryptocurrency en niet-digitale activa is echter de volatiliteit. Prijzen van cryptocurrencies veranderen vaak veel sneller, wat resulteert in extreem hoge volatiliteit. In slechts één dag kunnen de prijzen in beide richtingen wel 50% variëren met cryptocurrencies. Soms veel hoger, maar 50% is niet uniek. De top vier cryptocurrencymunten op dit moment zijn Bitcoin, Ethereum, Ripple en Bitcoin Cash.

In de basis zijn er twee soorten handel: op de lange termijn en op de korte termijn. Het type wordt bepaald door hoe lang je een munt aanhoudt voordat je het verkoopt. Elk type handel is geschikt voor specifieke soorten doelstellingen. Hoewel langetermijnhandel over een langere periode plaatsvindt en op zijn beurt meestal minder stressvol is, is de daghandel een zeer korte termijn handel. Dit betekent dat je jouw munten vóór het einde van de dag weer verkoopt met het doel een snelle winst te maken. Zo snel handelen heeft een hoge mate van volatiliteit, maar als een maximaal risico per trade op 2% van jouw totale handelsbudget stelt, beperk je het risico. Met daytraden verkoop je cryprocurrencies al binnen een paar uur of zelfs binnen een paar seconden (scalping) weer worden verkocht, maar het gebeurt wel altijd op dezelfde dag. Om te daytraden gebruik je vooral de uurgrafiek als leidraad. De daggrafiek is om de trend te bepalen en de 10 of vijf minuten grafiek om je instapmoment te bepalen.

Hoe handel je

Er zijn veel verschillende methoden die je kunt gebruiken voor daghandel, maar speculatie en technische analyse zijn de bekendste.


Speculatie:

Wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden in een markt kan een handelaar speculeren dat dit de waarde van een cryptomunt zal beïnvloeden. In dit soort gevallen is niets gegarandeerd. Je hebt hiervoor heel veel ervaring nodig en een diepgaande kennis van de specifieke markt, hoe deze werkt en reageert op verschillende gebeurtenissen. Alleen dan zou je winst kunnen maken met speculeren. Ikzelf houd het liever bij de technische analyse.

Technische analyse:

Veel meer wetenschappelijk bewezen dan speculatie is de technische analyse, waar traders naar trends en prijsactie kijken door de fluctuaties in de prijs van een specifieke cryptocurrency te onderzoeken. Op basis van de vorige patronen bepalen de handelaren vervolgens wat het meest voor de hand liggende scenario is en hoe de prijs daarna zal veranderen. Op deze grafieken kun je aflezen hoe de prijs van een munt om de paar uur, minuten of zelfs seconden verandert. Ook de bepaalde gebeurtenissen waar ik hierboven over sprak, zie je altijd terug in de technische analyse.

Wat zijn de risico’s

Voordat je het besluit neemt om te gaan daytraden moet je eerst de risico’s die daarmee gepaard gaan goed kennen en volledig kunnen accepteren.

Het gaat langzaam en je maakt verliezen: er is aangetoond dat 80% van de handelaren in het eerste jaar faalt. Waarschijnlijk is dit te wijten aan een gebrek aan opleiding en ervaring, wat het belang onderstreept van trainen met oefen-accounts, dat zijn accounts met echt geld, maar met een heel klein oefenbedrag, en het bestuderen van betrouwbare bronnen voordat je echt begint met investeren in de daghandel.

Psychologische verslaving: de volatiliteit, constante alertheid en de mogelijkheid om hoge winsten (evenals hoge verliezen) te maken kunnen een adrenaline-kick of dopamine-hit geven waaraan traders verslaafd kunnen raken. Dit kan gevaarlijk worden als de hersenen leren om consequent naar deze hoogtepunten te snakken. Besteed gedegen aandacht aan hoe je reageert op het handelen. Welke emoties ervaar je? Als je vatbaar bent voor welke vorm van verslaving dan ook, dat is traden geen goede optie voor je.

Hoge stress: bij day traden moet je altijd opletten; het werk is nooit gedaan in deze snelle wereld. Het is tijdrovend werk dat veel stress kan veroorzaken, maar de mensen die zich aan hun plan houden, voelen dat de potentiële winst het de moeite waard maakt.

Onnauwkeurige informatie: er zijn veel meningen over de waarde van een muntstuk of hoe de prijzen zullen bewegen, maar alles is slechts speculatief in deze branche. Wanneer je beslissingen neemt op basis van informatie die onjuist blijkt te zijn, kan dit tot grote verliezen leiden. Dit onderstreept het belang van weten wat geloofwaardige bronnen zijn.

Tips voor traden

Handel alleen met geld waarvan je je kunt veroorloven om het te verliezen

Zoals in de vorige paragraaf werd vermeld gaat het day traden van cryptocurrencies gepaard met veel volatiliteit en je voorspellingen zullen lang niet altijd accuraat zijn. Verliezen horen er bij; zelfs de absolute meesters van het day traden verliezen nog steeds van tijd tijd. Traden kan het risico waard zijn, maar het is en blijft een risico. Handel verstandig en zorg ervoor dat je niet failliet gaat als je verliest.

Probeer verliezen niet goed te maken

Als je verliest is het belangrijk je emoties in bedwang te houden en niet proberen je verlies goed te maken, door hoge risico’s te nemen in een poging om het verlies terug te verdienen. Accepteer het verlies, verwijder al je aantekeningen van je eerste trade en bekijk de markt opnieuw met een frisse blik. Het is een volledige nieuwe situatie. Denk aan regel 1, verliezen horen er bij!

Oefen eerst

Voordat je begint met handelen kun je oefenen een demo-account. Hierdoor kunt je leren zonder het risico van echte verliezen. Je kunt je systeem testen en backtesten. Coins2Learn en BitCoinTradingSites zijn aanbevolen websites om te starten. Let wel op! Bij het handelen via een demo-account komen niet of nauwelijks emoties kijken. Het reguleren van je emoties is nou juist een van de belangrijkste zaken die een succesvolle trader onderscheid van de horde. Mijn advies: maak zo snel mogelijk een live-account aan met echt geld, maar dat je kunt missen. Begin met bijvoorbeeld € 50,-.

Studeer en bestudeer

Hoewel er veel informatie beschikbaar is over traden, is er ook veel verkeerde informatie. Zorg ervoor dat je de geloofwaardige bronnen raadpleegt. Probeer daarnaast een relatie op te bouwen met een mentor die succesvol is geweest in de handel of vindt je mede(day)traders op ons Discord platform. Volg (online)trainingen, seminars en lees boeken van succesvolle traders, om zo uiteindelijk jouw eigen systeem te ontwikkelen. Wijk niet af van jouw systeem wanneer dit af is. Ontwikkel discipline!!

Stappen om te (Day)Traden

1. Meer informatie over blockchain

Ken je basis. Ken de technologie achter de munten die je verhandeld. Die technologie is blockchain en als je de basis ervan kent, kun je slimmer handelen met je digitale assets.

2. Bepaal in welke munten je wilt handelen

Er zijn inmiddels onnoemelijk veel munten en er komen er nog steeds nieuwe bij op de markt. Doe onderzoek om de munten te vinden met de minste volatiliteit en de grootste kans op stijging op de lange termijn, of zoek juist die munt met een hoog volume die juist in korte tijd veel is gezakt in prijs. Gebruik CoinMarketCap voor je onderzoek. Sorteer op de hoogste dalers en hoogste stijgers en kies alleen munten met een handelsvolume van meer van $500.000 in de afgelopen 24 uur.

3. Doe je onderzoek voordat je investeert in Altcoins

Minder bekende munten hebben mogelijk voordelen op korte termijn, maar hebben een groter risico. Veel van deze munten zijn een ‘pump and dump‘-zwendel of zelfs Ponzi-schema’s die hun prijzen kunstmatig hebben verhoogd door hype of speculatie. Uiteindelijk crashen ze en dat geldt dan ook voor jouw geld. Ik prefereer zelf altijd munten met een minimaal handelsvolume van $500.000 in de afgelopen 24 uur.

4. Maak een account aan op een exchange

De meeste cryptocurrency worden verhandeld tegen de Bitcoin en Ethereum, dus het is belangrijk om BTC of ETH aan te kopen om te kunnen handelen in andere munten. Het is belangrijk om een betrouwbare exchange uit te kiezen. Een aantal bekende zijn Binance, Poloniex, Bitfinex en Bitmex. Binance heeft op dit moment mijn voorkeur. Het biedt verre weg de meeste crypto-paren aan om te handelen. En aan het platform wordt continu ontwikkeld.

5. Leer de basis van (day)traden

Cryptocurrencies worden altijd verhandeld in valutaparen. Door een munt aan te schaffen kun je de waarde ervan bekijken in relatie tot een andere munt (meestal BTC, USDt of ETH). De prijzen van cryptocurrencies veranderen altijd, dus je kunt beslissingen nemen die profiteren van deze fluctuaties en zo jouw BTC, USDt of ETH verveelvoudigen. Leer de basis! Uit videotrainingen, boeken, maar vooral van jezelf door middel van het bijhouden van een trading journaal. Jouw trading journaal die je consequent bijhoudt is het meest waardevolle leerdocument dat je kunt hebben op je weg naar een consequent winstmakende trader.

6. Leer om Market, Limit en Stop Orders effectief in te zetten

De marktorder is de eenvoudigste transactie. Het is het onmiddellijk aankopen of verkopen tegen de marktprijs van de munt.

Limietorder is het instellen van de prijs die je wilt betalen of ontvangen bij het kopen of verkopen van de munt. Wanneer de limiet is bereikt, voltooit je account de transactie onmiddellijk.

Stoporders verminderen het risico op verliezen en garanderen meer winst bij een succesvolle prijsbeweging. Als de prijs van uw munt daalt wanneer je long bent gegaan, worden uw munten tegen een specifieke prijs verkocht om uw verliezen te beperken. Let wel op! Bij een acute sterke daling kan de prijs door de stoporder heen schieten.

Leers jezelf aan ALTIJD een stoporder te plaatsen!

7. Leer welke analyse het best bij je past

Er zijn verschillende soorten analyses die je kunnen helpen bij het beoordelen van valuta’s en het maken van weloverwogen prognoses: fundamentele analyse, technische analyse, sentimentanalyse en momentumanalyse. Leer ze en kijk wat bij je past. Ontwikkel jouw eigen systeem.

8. Volg Cryptocurrency News

De cryptocurrencywereld is een snel evoluerende wereld. Afhankelijk van het type investeerder is belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het veld. Houdt je kennis goed bij. Een uitzondering hierop is de trader die gebruik maakt van technische analyses. Deze trader wil zich juist niet laten afleiden door het nieuws, maar z/hij gebruikt het nieuws wel om tips uit te halen. Zodra het nieuws meldt dat bijvoorbeeld een bepaalde munt wereldwijd gebruikt gaat worden door een bekend bedrijf, is dat voor een trader die gebruik maakt van de technische analyse geen koopsignaal, maar een signaal om deze munt mee te nemen in de wekelijkse analyse.

9. Nogmaals: investeer maximaal hetgeen je probleemloos kunt verliezen

Investeer alleen geld dat je kunt missen. Geen enkel verlies zou je leven op een fundamentele manier moeten kunnen beïnvloeden. Bij traden ga je verliezen. Dat hoort er bij en moet je tegen kunnen. Verlies mag je gemoedstoestand niet beïnvloeden. Je dient helder te blijven. Een goede trader beperkt haar/zijn verliezen en laat de winsten doorlopen.

10. Heb een exit-strategie

Voordat je in een trade stapt bepaal je hoeveel je maximaal wilt verliezen, dan weet je met hoeveel je in de trade kunt stappen. Weet vooraf je target en je stoporder. Schrijf deze op. Plaats je stoporder en zet je alerts bij je targets. Ik plaats alleen orders bij mijn targets als ik echt niet in de gelegenheid ben om handmatig te kunnen traden. Anders werk ik liever met alerts. Op het moment dat mijn eerste target (vaak bepaal ik meerdere targets) gehaald is, bekijk ik de markt van het moment en besluit ik of ik een gedeelte verkoop, alles verkoop of de trade laat doorlopen naar mijn tweede target.

Een onderdeel van mijn exit-strategie is de 2% en 6% regel die ik hanteer. Stel ik heb een trading budget van $10.000. 2% is het maximale dat ik per individuele trade mag verliezen. Als ik een trade plaats, mag mijn stoploss niet lager zijn dan het punt waar ik $200 verlies maak. Geeft mijn technische analyse aan dat mijn stoploss lager zou moeten komen, maak ik de trade niet. Dit is lange termijn denken. Er zijn genoeg kansen. Er is altijd een andere trade!

6% is het maximale verlies dat ik in een maand mag hebben. Heb ik bijvoorbeeld 5 trades gedaan en 4 ervan zijn dmv mijn stoploss afgebroken, waarbij het opgetelde verlies meer dan $600 is. Dan stop ik met traden voor die maand (of voor een paar weken als het al het einde van de maand is). Dan ga ik goed mijn trading journaal en trading dagboek doorlezen om te leren waarom ik meer dan 6% verlies heb gemaakt in de laatste maand.

Nawoord

Deze stappen om te (day)traden met cryptocurrency kunnen opwindend zijn met de kans op hoge inkomsten, maar het komt ook met een aantal nadelen. De hoge stress en andere emoties, veel tijd en constante volatiliteit zijn zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar er zijn manieren en best practices die helpen om de risico’s te beheersen en de kansen op succesvol (day)trading te vergroten.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat beginnende traders eerst regelmatig verliezen voordat ze succesvol worden. Belangrijk is deze verliezen klein te houden door je te concentreren op het plaatsen van de stoporder. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk trading journaal en trading dagboek bij te houden. Heb je deze discipline niet, moet je jezelf afvragen of traden wel iets voor je is. Klein beginnen en alleen met geld dat je kunt veroorloven te verliezen. Het consequent bijhouden van je trades is wat het verschil maakt tussen de traders die falen en traders die doorzetten en succesvol worden.

Dit artikel door Fabian Leferink verscheen eerst op MintDice.com

Pin It

Laat een reactie achter